Paimionjokilaakson näkymää Oinilan jokipolulla
Paimion luontokohteet

Oinilan Jokipolku

Paimionjoki-yhdistys on toteuttanut Paimioon luontopolun, Oinilan jokipolun, vuonna 2018. Polku kulkee keskustan alueella aivan Paimionjoen äärellä. Toteutuksen on mahdollistanut yhteistyö Paimion kaupungin, yksityisten maanomistajien ja toimintakeskus Apilan kanssa. 
Vuoden 2019 aikana polulle valmistui kaksi opastaulua ja 2020  maastoltaan haastavimpiin kohtiin tehtiin liikkumista helpottavia rakenteita. Yhdistys sai saanut toimenpiteisiin sekä opastauluihin avustusta Varsin Hyvä ry:ltä.

Jokipolun alkuosassa tapahtui 2022 massiivinen jokitörmän maansortuma. Turvallisuussyistä päätimme yhdessä Paimion kaupungin kanssa muuttaa polkulinjausta.
Polkua muokattiin niin että alkuosasta poistettiin n. 1km pätkä ja polun lähtö-/aloituspaikkaa muutettiin. Uusi linjaus saatiin käyttöön loppuvuodesta 2023.

Polun lähtöpisteeltä löytyy pieni hiekka-alue, joka toimii parkkipaikkana, osoite Sähköyhtiöntie 32, Paimio. Polun alusta löytyy opastaulu.
Oinilan jokipolku ei ole esteetön polku: profiili on osittain jyrkkä ja maasto on epätasainen, siis perinteinen luontainen polku. Olemme luoneet polulle tukirakenteita helpottamaan ojien ylityksiä ja kulkemista jyrkillä rinneosuuksilla. Polku on tarkoituksella luotu luonnonläheiseksi, jotta siellä voi kokea yksin ja yhdessä Paimionjoen vesistön ja maiseman erityisyyden. Parhaiten polulla pärjää kumisaappaat tai kunnon retkikengät jalassa. Saat polusta ympyrälenkin palaamalla kävelytietä pitkin parkkipaikalle.

Muistutamme kävijöitä siitä, että kuljemme sekä Paimion kaupungin, että yksityisten omistamilla maa-alueilla: pidetään yhdessä huolta siitä, että arvokas lähiluontomme pysyy roskattomana ja kunnioitamme maanomistajien työtä ja omaisuutta. Polku menee osittain pellon reunaa ja on tärkeää, ettei pellolla kuljeta. Pysytään siis selkeästi pientareen puolella!

Polun huollosta ja ylläpidosta vastaa Paimionjoki-yhdistys: jos hoidossa on puutteita tai sinulla on ideoita tai haluat osallistua polun ylläpitoon, ota yhteyttä! 

 

 

 

Askalan keto ja katajarinteet

Paimiossa Askalan voimalaitoksen naapurissa sijaitsee valtakunnallisestikin tunnettu ja arvostettu Askalan perinnemaisema, jota hoitaa ja ylläpitää Paimion seudun ympäristöyhdistys.

Vuosittain järjestettävä ketoleiri ja sitä seuraava syysleiri kokoavat innokkaita perinnemaiseman ystäviä ympäri Suomen niittämään ja raivaamaan perinnemaisemaa. Säännöllistä ympäristönhoitotyötä tekevät myös joka kesä laitumille saapuvat kesälampaat. Talkoolaisten rakentamien riukuaitojen suojissa lampaat viettävät koko kesän.

Askalan ketokahvila on avoinna kesälauantaisin ja -sunnuntaisin. Näyttelytilassa on joka kesä vaihtuva näyttely.

Alueella voi tutustua jännittäviin katajarinteisiin, jotka kuljettavat ajatukset muinaisiin aikoihin. Paimionjoki halkoo aluetta ja alueella on myös pieni luontopolku, joka kiemurtelee hämärän lehtometsän suojissa.

Video: Askalan perinnemaisemien kasveja ja hoitoa

Retkipaikka.fi: Askalan voimala ja keto

 

Paimion kaupungin ylläpitämät kohteet Paimionjoen varrella

Jokipuisto

Vähäjokipolku  (Turun Sanomien video: Luonto Plus Vähäjokipolulla)