Paimionjokilaakson näkymää Oinilan jokipolulla
Paimion luontokohteet

Oinilan Jokipolku

Paimionjoki-yhdistys on toteuttanut Paimioon luontopolun, Oinilan jokipolun, vuonna 2018. Polku kulkee keskustan alueella aivan Paimionjoen äärellä. Toteutuksen on mahdollistanut yhteistyö Paimion kaupungin, yksityisten maanomistajien ja toimintakeskus Apilan kanssa. 

Polun lähtöpiste löytyy Apilan pihamaalta, osoite Sähköyhtiöntie 4, Paimio. Polun alussa on nuoliviitta osoittamaan lähtösuuntaa. 
Vuoden 2019 aikana polulle valmistuu info- ja opastaulut, joiden valmistamiseen Paimionjoki-yhdistys on saanut avustusta Varsin Hyvä ry:ltä.

Oinilan jokipolku ei ole esteetön polku: profiili on osittain jyrkkä ja maasto on epätasainen, siis perinteinen luontainen polku. Olemme luoneet polulle tukirakenteita helpottamaan ojien ylityksiä ja kulkemista jyrkillä rinneosuuksilla. Polku on tarkoituksella luotu luonnonläheiseksi, jotta siellä voi kokea yksin ja yhdessä Paimionjoen vesistön ja maiseman erityisyyden. Parhaiten polulla pärjää kumisaappaat tai kunnon retkikengät jalassa. Saat polusta ympyrälenkin lähtemällä Sähköyhtiöntien kävelytietä kohti toimintakeskus Apilaa.

Muistutamme kävijöitä siitä, että kuljemme sekä Paimion kaupungin että yksityisten omistamilla maa-alueilla: pidetään yhdessä huolta siitä, että arvokas lähiluontomme pysyy roskattomana ja kunnioitamme maanomistajien työtä ja omaisuutta. Polku menee osittain pellon reunaa ja on tärkeää, ettei pellolla kuljeta. Pysytään siis selkeästi pientareen puolella!

Polun huollosta ja ylläpidosta vastaa Paimionjoki-yhdistys: jos hoidossa on puutteita tai sinulla on ideoita tai haluat osallistua polun ylläpitoon, ota yhteyttä! 

Jos kartta ei näy kunnolla, tyhjennä selaushistoria ja välimuisti, niin pitäisi taas toimia!

 

 

Askalan keto ja katajarinteet

Paimiossa Askalan voimalaitoksen naapurissa sijaitsee valtakunnallisestikin tunnettu ja arvostettu Askalan perinnemaisema, jota hoitaa ja ylläpitää Paimion seudun ympäristöyhdistys.

Vuosittain järjestettävä ketoleiri ja sitä seuraava syysleiri kokoavat innokkaita perinnemaiseman ystäviä ympäri Suomen niittämään ja raivaamaan perinnemaisemaa. Säännöllistä ympäristönhoitotyötä tekevät myös joka kesä laitumille saapuvat kesälampaat. Talkoolaisten rakentamien riukuaitojen suojissa lampaat viettävät koko kesän.

Askalan ketokahvila on avoinna kesälauantaisin ja -sunnuntaisin. Näyttelytilassa on joka kesä vaihtuva näyttely.

Alueella voi tutustua jännittäviin katajarinteisiin, jotka kuljettavat ajatukset muinaisiin aikoihin. Paimionjoki halkoo aluetta ja alueella on myös pieni luontopolku, joka kiemurtelee hämärän lehtometsän suojissa.

Video: Askalan perinnemaisemien kasveja ja hoitoa

Retkipaikka.fi: Askalan voimala ja keto

 

Paimion kaupungin ylläpitämät kohteet Paimionjoen varrella

Jokipuisto

 

Vähäjoen varrelle on tehty luontopolku vuonna 2019.

Tutustu Vähäjokipolkuun

Turun Sanomien video: Luonto Plus Vähäjokipolulla