Marttilan luontokohteet

Marttilan jokipolku on lähiluontoa parhaimmillaan

Paimionjoki-yhdistyksen Virkistäytymään Paimionjoelle – kehittämishankkeen seurauksena vuonna 2013 aloitettiin Marttilan keskustassa sijaitsevalla Kumpulan ranta-alueella entisen pellon ja nykyisen rantametsikön hoitotoimenpiteet.

Tavoitteena oli luoda kunnan omistamaan metsikköön ja rantaan Paimionjoen maisemaan helposti saavutettavissa oleva lähiluontokohde. Alueella on tehty vuosittain hoitotoimenpiteitä yhteistyössä Marttilan kunnan, Metsänhoitoyhdistyksen ja maaseutuopisto Livian kanssa. Metsikössä tehtiin myös toiminimi Työ & Hevonen kanssa metsänhoitotöitä suomenhevonen Lapin Neito "Irmelin" kanssa maaston säästämiseksi, iloksi kuntalaisille ja edistääksemme tämän mainion "ihminen & hevonen" työparin tunnettuutta kuntien virkistysmetsien hoidossa. Jokipolku on viitoitettu ja lähtöpaikka sijaitsee Marttilan kirkon huoltorakennuksen takana. Auton voi jättää kirkon parkkipaikalle, osoite Kirkkotie 3, Marttila. Jokipolku on pituudeltaan noin 1,4 km, mutta ympyrälenkkinä mitaksi tulee noin 2,5 km, kun jokirannasta noustuaan Härkätien kevyenliikenteenväylälle lähtee vasemmalle takaisin kohti kirkkoa. Maasto on luonnonmukainen ja vaatii sääoloista riippuen hyvät retkikengät, ulkoilukengät tai kumisaappaat.

Polku johdattaa Marttilan entiselle uimarannalle ns. Kumpulanrantaan ja Hakaniitylle upeaan Paimionjoen koskimaisemaan. Polun hoidosta vastaa Paimionjoki-yhdistys. Jos siinä on puutteita tai sinulla on kehittämisideoita, ole yhteydessä!

Jos kartta ei näy kunnolla, tyhjennä selaushistoria ja välimuisti, niin pitäisi taas toimia!

 

Hirvasojan luontopolku

Marttilan Ollilan kylätoimikunta on perustanut entisille laidunmaille Ollilaan Hirvasojan luontopolun, joka kiertelee sekä rinteillä että aivan Hirvasojan äärellä. Täällä todeksi tulee lähiluonto. Härkätieltä auton ratista peltomaisemaa katsellessa ei voi ymmärtää ojaluonnon monimuotoisuutta, vaan sen äärelle on sananmukaisesti käveltävä, mentävä kohti.

 

Marttilan korven eräreitistö

Marttilan Korven eräreitistön suunnittelun tuloksena syntyi noin 27 km soita ja kallioita kiemurteleva polkuverkko Heikolan, Palaisten, Ruskolaisten ja Simalan kylien, sekä osin Halikonkin, puolelle. Reitistö käsittää noin 20 km2 alueen ja kulkee osittain yksityisten maanomistajien, kunnan, seurakunnan ja valtion omistamilla mailla. Eräreitistön suunnittelu toteutettiin omana Leader-hankkeenaan johon ulkopuolista rahoitusta saatiin noin 80 % kustannuksista. 

Tutustu eräreitistöön Heikolan kyläseuran nettisivuilla

Marttilan korven eräreitistö (retkipaikka.fi)

 

Tutustu Marttilan jokipolkuun ja Marttilan luontoon kunnan sivuilla