Kosken Jokipolku
Kosken luontokohteet

Kosken Myllyranta johdattaa joen ja kosken maisemiin

 

KOSKEN KARTANON JOKIPOLKU ON VALITETTAVASTI POISTUNUT KÄYTÖSTÄ! (päivitetty 26.1.2021)

 

Kosken Tl Myllyranta

Myllyranta Kosken Tl kunnan keskustassa Härkätien tuntumassa on paikkakuntalaisille tärkeä virkistyskohde ja matkailijoille nähtävyys vanhoine myllyrakenteineen ja koskineen. Alue on myös tärkeä kulttuurihistoriallinen kohde, jota Koskelaisseura vaalii ja hoitaa. Viime vuosina on alkanut ainoan jäljellä olevan myllytorpan kunnostus ja rantaa on hoidettu hieman avoimemmaksi paikan entinen käyttötapa huomioiden. Niin ollen nuotiopaikan läheisyydessä kasvavat vielä niin omenapuut kuin syreenitkin kuin muistona entisestä elämästä vilkkaana mylly- ja sahayhteisönä.

Myllyrannan luontotauluja pyritään uusimaan lähivuosina yhteistyössä Koskelaisseuran ja muiden toimijoiden kanssa. Kunta on tärkeä yhteistyökumppani, samoin seurakunta ja yksityiset maanomistajat.

Aluetta kiertävä alle kilometrin mittainen polku on kokemisen arvoinen, vaikka luontotaulut vielä puuttuvatkin. Polkua on kuitenkin pyritty kohentamaan ja Myllyrannan nuotipaikalta löytyy tätä nykyä mukava nuotiokehä. Maaseutuopisto Livian valmistama istuinkehä pystytettiin keväällä 2015 yhteistyössä paikallisten kanssa.

Kartta Myllyrannan luontopolusta   

Koskelaisseura ja paikalliset yrittäjät järjestävät vähintäänkin kesäkuukausina Myllyrannassa ohjelmaa. Kuuluisa tapahtuma on tietenkin heinäkuun lopussa vietetettävä Kohaus -viikonloppu, joka kokoaa niin vanhat kuin uudet koskelaiset yhteen.

Kosken Tl Myllyranta, Koskenkartanon jokipolku sekä lähellä sijaitsevat Kahviaitta ja Yrjö Liipolan taidemuseo muodostavat keskeisen kulttuuriympäristö- ja luontokohteen muinaisen Härkätien tuntumassa. Harvalla kunnalla on tarjota kilometrin säteellä luonnonmaisemiltaan näin kaunis ja arvokas miljöö.

 

Tutustu Kosken Tl kohteisiin 

 

Muisto Kosken Kartanon jokipolusta:

Paimionjoki-yhdistyksen ensimmäinen jokipolku polveili pääuoman vaihtelevassa koskimaisemissa Kartanon mailla. Polku perustettiin Leader-rahoituksella vuonna 2012 ja se poistettiin käytöstä 2021.

Koskenkartanon jokipolun perustamisvaihe
Auranmaan Viikkolehden juttu ja videoklippi