Paimionjoen kartta - elämysten ja tiedon jokikartta

Tavoitteena tuottaa elämyksellinen ja maastoon omille jokiretkille houkutteleva karttasivusto.

Paimionjoen kartta on kehitystyövaiheessa. Yhteistyötä tehdään maakunnallisen Lounaispaikan Karttapalvelun kanssa. Karttayhteistyötä valmistellaan myös Outdoors Finland kanssa, jolloin paikat tulevat tutuksi paitsi entistä paremmin paikalliselle väestölle myös maan- ja maailmanlaajuisesti eri kohderyhmille ja ikäryhmille.

Tällä hetkellä Paimionjoen maisemaan voi tutustua kulttuurimaantieteilijä,  FM Mikko Itälahden vuonna 2013 ja 2014 kokoamaan aineistoon, jossa valokuvilla on vahva kulttuurinen katse Paimionjoen valuma-alueen eri kohteisiin.

Linkki olemassa olevaan aineistoon Paimionjoen maisemamatkailu.

Kaiken kaikkiaan tavoitteena on tuottaa lähitulevaisuudessa kartta, joka palvelisi paikallisia asukkaita, retkeilijöitä ja matkailuelinkeinoa. Vesistöalueen koululaisille Paimionjoki tarjoaa vertaansa vailla olevan oppimis- ja elämysympäristön.

Paimionjoella ja sitä ympäröivällä tiestöllä on pitkä historia. Maisemakuvaltaan ylimuistoinen jokireitti polveilee läpi peltovainioiden ja sukeltaa välillä joen ylle kaartuvien puiden alle.

Viimeistään pitkillä koskiosuuksilla luonto tulee lähelle; on pakko kääriä housunlahkeet ja kahlata keskelle jokea ihailemaan neidonkorentojen tanssia kurjenmiekkojen hallitsemassa koskimaisemassa.

Kartalle on tarkoitus tuoda esille uusimmat, työn alla olevat jokipolut,laiturit ja muut sellaiset paikat, joista joen äärelle pääsee rantaa omistamatonkin. Sillat, vanhat koskipaikat, myllyt ja voimalaitokset, ja lukuisat tarinat niistä, ansaitsevat tulla myös tallennetuksi, kerrotuksi ja tutkittavaksi. Parhaimmillaan nämä tiedot auttavat meitä ymmärtämään ja tulkitsemaan joen käytön historiaa, sen ympäristömuutosten syitä ja seurauksia, ja miten voimme parhaiten toimia tänä päivänä joen hyväksi - sen monimuotoisuus jälleen löytäen ja sitä arvostaen.

Takaisin joelle - Paimionjoelle!

 

Katso myös Someron järviketjun polut ja reitit -hanke