knaapinkoski
Liedon Tarvasjoen luontopolku

Tarvasjoki on Paimionjoen suurin sivujoki. Vuonna 2015 Tarvasjoki liitettiin Liedon kuntaan. Liittymisen seurauksena Nautelankosken museon toiminta näkyy nyt myös Tarvasjoella.

Kotiseutuyhdistys Tarvaiset ry:n perustama luontopolku kiemurtelee noin kahden kilometrin pituisen matkan vaihtelevassa Tarvasjoen maastossa. Luontopolun varrellla on koettavissa yksi hienoimmista Paimionjoen valuma-alueen koskista, Knaapinkoski. Tarvasjoen luontopolku on helposti saavutettavissa Tarvasjoen keskustasta käsin. Polku lähtee myös Kertun tuvaksi kutsutun Päivölän torpan pihasta. Tarvaiset kunnostaa ja ylläpitää tupaa ja sen puutarhaa entisen omistajan muistoa vaalien.Puutarha on yksi Tarvasjoen kylän vanhimmista. Siellä kasvaa useita suomalaiseen puutarhaperinteeseen kuuluvia ja ilmastoon sopeutuneita vanhoja perinnekasveja. 

Käy tutustumassa torpan kasveihin internetissä osoitteessa: http://www.paivolankasvit.oivaltava.net/
Linkin kautta löydät kaikki puutarhan kasvit ja tutustua eri vuodenaikoina kukoistaviin lajeihin.

Luontopolku on hyvin viehättävä ja sinne kannattaa lähteä yksin, kaksin tai perhekunnittain. Polun varren luontotaulut kertovat alueen kasvillisuudesta ja historiasta, mm. 1920 -luvulla joen äärellä, luontaisen amfiteatterin suojissa järjestetyistä laulujuhlista.

Paimionjoki-yhdistys yhteistyössä paikallistahojen kanssa rakensi keväällä 2016 Juvan voimalaitoksen jyrkkään savirinteeseen portaat kulkemista helpottamaan. Pitkän tähtäimen tavoitteena on maisemareitti Juvalta aina Askalaan saakka yhdistäen niin Paimionjoen virkistyskäyttöä kuin alueen maisema- ja kulttuurihistoriaa.

Tutustu luontopolkuun

Video luontopolusta

 

Tarvasjoen luontoplku  luontopolku2