Kosken polut ja koskimaisemat
Kosken polut ja koskimaisemat

Kosken jokipolut johdattavat joen ja kosken maisemiin

Syksyllä 2012 itämään lähtenyt ajatus Koskenkartanon jokipolusta lähti lentoon yhteistyössä Koskenkartanon omistajapariskunnan, maanomistajan, Koskelaisseuran ja kunnan yhteistyönä. Polun perustaminen oli osa Paimionjoki-yhdistyksen Leader -kehittämishanketta ja Koskenkartanon pitkäaikainen haave.

Unelmasta totta

Koskenkartanon jokipolun perustaminen Paimionjoen pääuoman varrelle lähti liikkeelle alueen kartoituksesta ja suunnittelusta lukuisin maastokäynnein. Kaukaa nähtynä pusikoituneelta ja metsittyneeltä vaikuttava jokiranta avautui nopeasti viehättäväksi ja monipuoliseksi, luonnonmukaiseksi jokipoluksi. Polulle luotiin tarkoituksemukaisesti pienipiirteinen ilme: näin voidaan aidosti puhua polusta joen maisemassa, sen luontoarvoja säilyttäen ja vaalien.

Tämä Paimionjoki-yhdistyksen ensimmäinen jokipolku polveilee pääuoman vaihtelevassa koskimaisemassa. Polun varrella voi bongata monia lintulajeja ja rehevälle jokimaisemalle tyypillisiä kasveja. Polun kiintopiisteitä ovat jykevät ja korkeat kuuset, joiden aluskasvillisuus on lähes olematon. Kuuset luovat kuitenkin aivan oman tunnelmansa polulle, jossa voi kävellä sananmukaisesti valkovuokkomättäillä. Tosin näiden valkoisten kukkijoiden yli ei oikein edes tahtoisi astella, niin kauniita ne ovat kukkiessaan keväisessä auringonpaisteessa.

Koskenkartanon jokipolun rakenteita kunnostetaan ja ehostetaan tavoitteena saada entistä turvallisempi ja tukevampi alusta kaikenikäisille liikkujille. Polulla säilyy kuitenkin sen alkuperäinen luonne luonnonmukaisena jokipolkuna, joten pieniä haasteita polulla löytyy jatkossakin.

Polku sai perustamisvaiheessa kiitosta mm. siitä, että se avaa aivan uuden maiseman muuten paikkakuntalaisille tuttuun joki- ja Härkätiemaisemaan.

Erityisesti paikkakuntalaisille tutuksi tullut Karjakosken pato muutettin Varsinais-Suomen Ely-keskuksen työnä vuonna 2015 luonnonmukaiseksi pohjapadoksi.

Kosken Tl Myllyranta

Myllyranta Kosken Tl kunnan keskustassa Härkätien tuntumassa on paikkakuntalaisille tärkeä virkistyskohde ja matkailijoille nähtävyys vanhoine myllyrakenteineen ja koskineen. Alue on myös tärkeä kulttuurihistoriallinen kohde, jota Koskelaisseura vaalii ja hoitaa. Viime vuosina on alkanut ainoan jäljellä olevan myllytorpan kunnostus ja rantaa on hoidettu hieman avoimemmaksi paikan entinen käyttötapa huomioiden. Niin ollen nuotiopaikan läheisyydessä kasvavat vielä niin omenapuut kuin syreenitkin kuin muistona entisestä elämästä vilkkaana mylly- ja sahayhteisönä.

Myllyrannan luontotauluja pyritään uusimaan lähivuosina yhteistyössä Koskelaisseuran ja muiden toimijoiden kanssa. Kunta on tärkeä yhteistyökumppani, samoin seurakunta ja yksityiset maanomistajat.

Aluetta kiertävä alle kilometrin mittainen polku on kokemisen arvoinen, vaikka luontotaulut vielä puuttuvatkin. Polkua on kuitenkin pyritty kohentamaan ja Myllyrannan nuotipaikalta löytyy tätä nykyä mukava nuotiokehä. Maaseutuopisto Livian valmistama istuinkehä pystytettiin keväällä 2015 yhteistyössä paikallisten kanssa.

Kartta Myllyrannan luontopolusta   

Koskelaisseura ja paikalliset yrittäjät järjestävät vähintäänkin kesäkuukausina Myllyrannassa ohjelmaa. Kuuluisa tapahtuma on tietenkin heinäkuun lopussa vietetettävä Kohaus -viikonloppu, joka kokoaa niin vanhat kuin uudet koskelaiset yhteen.

Kosken Tl Myllyranta, Koskenkartanon jokipolku sekä lähellä sijaitsevat Kahviaitta ja Yrjö Liipolan taidemuseo muodostavat keskeisen kulttuuriympäristö- ja luontokohteen muinaisen Härkätien tuntumassa. Harvalla kunnalla on tarjota kilometrin säteellä luonnonmaisemiltaan näin kaunis ja arvokas miljöö.

 

Tutustu Kosken Tl kohteisiin

Koskenkartanon jokipolun perustamisvaihe
Auranmaan Viikkolehden juttu ja videoklippi